Besk oss p Facebook!

Tause kvinner – Ukjente historier


Fire kvinner som levde i Nord-Norge under okkupasjonstida fikk på hver sitt vis krigen tett innpå livet. Deres historier er sterke vitnesbyrd om hvordan krigen artet seg for enkeltmennesker, og må sees i sammenheng med hele Europas krigshistorie.

 

Fire kvinneskjebner fra Nord-Norge under andre verdenskrig. Fire liv som ble forandret av krigen, selv om kvinnene levde videre lenge etterpå. Her treffer vi motstandskjemperen, hun som hjelp krigsfangene, den jødiske familiemoren og den ukrainske jenta som ble tvangsarbeider i Hammerfest.

Dette er de fire kvinnene utstillinga er bygget opp omkring:

• Hanna Koljada – tvangsarbeider fra Sovjetunionen, arbeidet på fiskefiletfabrikken i Hammerfest og etter tvangsevakueringen – i Bodø

• «Mamma Karasjok», Kirsten Svineng – hjalp jugoslaviske fanger med mat og klær

• Marie Ulriksen – ble arrestert og fengslet i fangeleirer (bl.a. i Tromsdalen fangeleir), fordi hun oppbevarte informasjon om det tyske slagskipet «Tirpitz»

• Sara Caplan – jødisk kvinne fra Narvik som overlevde krigen

«Tause kvinner. Ukjente historier» forteller om vanlige mennesker som bodde i Nord-Norge under krigen. Samtidig er den mer enn fire enkeltstående historier om fire kvinner. Fortellingene må sees i sammenheng med Norges og Europas krigs- og okkupasjonshistorie.

Utstillinga er produsert av Narviksenteret m/Røde Kors Krigsmuseum i anledning 70-årsjubileet for slutten av 2. verdenskrig. Prosjektet er støttet av Institusjonen Fritt Ord.

 

Utstillingsperiode: 11. mai 2017 – 11. august 2017
Utstillingssted: Troms Forsvarsmuseum, Setermoen
Produsent: Narviksenteret med Røde Kors Krigsmuseum