Kulturhistoriske tema
– MK «Terje» er en fiskebåt bygget av Meyer Olsen, på Tennes i Balsfjord i 1922. I 2002 ble den satt på land for godt, og i 2022 åpnet for publikum etter ei omfattende restaurering og tilgjengeliggjøring. Her kan alle aldersgrupper få en ekte følelse av hvordan det var å være fisker i tidligere tider – og båten står på land slik at det er trygt uansett værforhold.
– Utstilling: «Tragedien i Vesterisen 1952». Høsten 2022 ble det åpnet utstilling om da fem ishavsskuter forsvant i uvær i Vesterisen. Utstillinga forteller historien kronologisk, og setter Balsfjord inn i en større sammenheng i ishavshistorien. I utstillinga får en nær kontakt med tidsvitner som forteller, samt presentert unike bilder fra ishavskulturen.
Naturhistoriske tema
Fjordmuseet har fokus på naturhistoriske temaer, og formidler kunnskap om fredningsområder, geologi, store rovdyr, fugler og fugletrekk, flora, edderkopper og insekter. Vi har insekt- og edderkoppsamling og utstoppede dyr og fugler, blant annet ulv, bjørn, jerv og gaupe. Vi har også havørn, hubro, måker, vadere, ender og ulike spurvefugler.
Ramsarområder, internasjonalt vernede våtmarksområder
Balsfjord våtmarkssystem og Målselvutløpet naturreservat er viktige områder for våtmarksfugler og er vernet som Ramsarområder i henhold til internasjonale avtaler. Balsfjord våtmarkssystem består av Sørkjosleira og Kobbevågen naturreservater. Andre Ramsarområder i Troms er Reisautløpet naturreservat og Evenes våtmarkssystem. Det er også mange andre viktige våtmarksområder i Troms som danner et nettverk av lokaliteter for våtmarksfugler.
Fugler i indre fjordsone og trekkfugler
Balsfjorden og Malangen er store fjorder som er viktige oppholdsområder for mange våtmarksfugler hele året. Om vinteren er området viktig for overvintring av østlige arter og arter som lever på den ytre kysten om sommeren. På trekket vår og høst er stedet viktig for fugler som stopper på lange reiser mellom sommer- og vinteropphold, og om sommeren for lokale hekkefugler. Her finnes ender, gjess, skarver, lom, måker, vadere, rovfugler og mange spurvefugler.
Sjøen, flo og fjære – isolerte leveområder
Balsfjorden er avgrenset av grunne terskler ved Tromsøya og ved Rystraumen. Inne i Balsfjorden finner vi en helt særegen sild og spesielle stammer av lodde og torsk. Silda skiller seg fra atlantisk sild som egen art, og har sin nærmeste slektning i Stillehavet. Her finnes også en stor bestand av «Ålegras», en blomsterplante som lever på sjøbunnen og som danner viktige leveområder for fiskeyngel og smådyr, som igjen er viktige for fugler og fisk. Det ser også ut som ålegresset er en egen isolert bestand.
Edderkopper og insekter
På Fjordmuseet foregår mye av den nasjonale forskningen på edderkopper.
De siste årene har det vært fokus på kartlegging av den norske edderkoppfaunaen og det er oppdaget mer enn 60 nye arter i landet. Vi arbeider også med insektgruppene øyenstikkere, blomsterfluer, humler og klegg.
Formidling til barn og unge
Vi formidler om natur og miljø til barn og unge, og har et eget naturlekerom tilrettelagt for lek og læring for barnehage- og barneskolebarn. Museene i Midt-Troms satser på formidling innenfor mange ulike fag gjennom undervisning og opplevelser for skolene. Grupper med barn og unge kan besøke oss på museet, eller vi kan komme til nærmiljøet og ta de med ut og utforske naturen.
Ishavshistorie
Fiske, fangst og selfangst har vært viktig for befolkningen i Balsfjord. Vi formidler kunnskap om ulike temaer knyttet til dette, som båter, historier fangstmetoder, utstyr og gjenstander. Vi tar sikte på å utvikle en permanent utstilling om den rike ishavshistorien som Balsfjord var en del av. I mellomtiden kan du besøke utstillinga «Tragedien i Vesterisen 1952».
Historiske fotografier
Vi har en stor samling av historiske fotografier og digitaliserer stadig flere som etter hvert vil bli tilgjengelig gjennom Digitalt Museum.
Oppgangssag
Aursfjordsaga ligger i Sørfjorden, innerst i Malangen og driftes også av museet. Dette er den eneste autentiske oppgangssaga i Nord-Norge. Saga er åpen i sommersesongen og kjøres ved enkelte anledninger. Da kan en se hvordan oppgangsaga fungerer og en får høre om dens historiske betydning for området.
Helleristningsfelt
Tennes ligger 3 km fra Fjordmuseet. Der det er et stort helleristningsfelt ved kirka, som er merket og gjort tilgjengelig med ramper for rullestolbrukere. Det finnes også andre helleristninger i vårt nærområde.