Båt- og fiskeri
Havet og fisket er sentralt i historien for kyst-Norge og Senja – spesielt med Lofotfisket. På grunn av ressursene fra havet kom mennesker til området, og samfunnet rundt utviklet seg. Tema i denne modulen er hvordan fisket har fungert gjennom tidene, hvordan man fanger fisken og forvaltning av fiskeressursene. Fra styrhuset i sjarken kan du reise gjennom Gisundet, samt navigere og finne kjente steder i vårt nærmiljø. Modulen har også en skalert nordlandsbåt som gir barna en følelse av å håndtere båten, samt fiske ved hjelp av handjukse.
Kaia
Mottakskaia er en skalert kai i tre. Her kan barna tilberede fisken som de har fått på havet. Her blir mengde og type fisk gjort om til penger i forhold til historien. Her henges fisken på hjell eller man kan prøve sløyespillet på brygga på touchskjerm. Fisken kan her også pakkes i tønner for eksport.
Handelsstedet
Handelsstedet har gjennom tidene vært sentrum i samfunnet hvor folk møttes, for eksempel til handel, nyheter og sladder. På butikken kan man kjøpe det man trenger og det man selv ikke har kunne produsere hjemme på gården. Butikken er her et aktivt sted hvor man kan kjøpe varer, veksle inn verdier fra gården og se hvordan butikken har endret seg gjennom tidene. Handelsstedet er bindeleddet mellom Senja og innlandet. På postkontoret kan man sende post – til og med på e-post hjem til mor og far.
Bussen
Behovet for transport av mennesker og varer mellom innlandet og kysten presenteres i en modell av en TIRB-buss. Her kan man gå ombord og få historier om reiser, planlegge reisen og være bussjåfør. Kanskje får man her høre om viktige ting og folk som skulle frem til byen eller ut i verden. Underholdning er også viktig på lange reiser. Bak i bussen er det er lite dukketeater som kan forkorte en lang busstur.
Gården
Gården dreier seg om å balansere ressurser – bygge opp, rydde land, dyrke mark til mat for mennesker og dyr. Kanskje kan det være nødvendig her å omsette verdier på handelsstedet som igjen kan utvikle gården videre. Her får barna innsikt i hvordan man skaffet nødvendig utstyr og redskaper, hvordan husholdningen fungerte med kjøkkenet som gårdens hjerte, hvordan man høstet fra naturen gjennom årets sesonger, samt arbeidet i fjøset med dyrene. Melkeproduksjonen var eksempelvis svært viktig, og et næringsmiddel som kunne omsettes til penger. Her kan barna prøve å melke kua Litago i fjøset.
Gammen og lavvoen
Gammen er sentral i utstillingen. Den fremstår som en bygning med gressliknende tak og tredetaljer ved inngangen. Innvendig er den laget med autentisk treverk. Her får man høre historier om samisk kulturhistorie, og undersøke samisk håndverk og doudji. Utenfor gammen ligger en rein hvor man kan undersøke hva de ulike delene på reinsdyret ble brukt til ved å skanne de ulike kroppsdelene. I lavvoen er stemningen fra fjellet gjenskapt, og her kan man sitte fremfor bålet og se nærmere på hvordan man stemningen er og var ute i naturen.